lördag

kvinnor på gränsen del 1:
om det värsta skulle hända

Norrländskan är mycket belåten med sin just avslutade kurs i självförsvar för kvinnor. "Vi hann till och med fram till självförsvar i horisontalläge, det gjorde inte den förra kursen."

Denna upplysning försätter skånskan i någon sorts katatont tillstånd mitt ute på Ringvägen. Är det Studieförbundet Listiga Våldtäktsmän som arrangerar dessa kurser? Förd till närmsta trottoar frågar hon vad man får lära sig då, vad man hinner med när man inte hinner detta. "Jaa... hur man ska göra om det kommer nån och knuffar en...", svarar norrländskan, nöjd. Skånskan tjuter nu av skratt och försöker komma på vilken film hon plötsligt vaknat upp i. Det skulle kunna vara Monty Python and the Holy Grail med de fasaväckande Knights Who Say Ni (those who hear them seldom live to tell the tale). Också Kung Arthur och hans mannar förfaller till sådana skändligheter, tills de hindras i sitt utfall mot en sturig kärring av en förbipasserande ryttare: "Står ni där och säger 'Ni!' till den gamla damen? Ack vilken sorglig tid vi lever i när förbidragande busar kan säga 'Ni!' till gamla damer hursomhelst. En farsot härjar detta land! Ingenting är heligt."

Eller om det är en film med Peter Sellers? Javisst, kommissarie Clouseau och hans japanske betjänt Cato, Cato den levande missilen som gömmer sig i kylskåp och på andra osannolika ställen för att sedan skjuta fram och attackera sin husbonde i syfte att hålla honom i trim. Den filmen är det. Så nu ger de varann ett löfte, skånskan och norrländskan, om att hädanefter knuffa varandra utan förvarning då och då. Just när den ena känner sig glad och full av tillit, då skall den andra dyka upp ur intet och KNUFFAS. Bara så att de är beredda. Bara så att de ständigt är i trim. Om det värsta skulle hända.

Första delen i miniserien Kvinnor På Gränsen
Om det värsta skulle hända publicerades i Aftonbladet 24 maj 1993

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar